Villa-AuroranHistoria
Villa Auroran päärakennuksen rakennutti Berndt Israel Broms, vaimonsa Anna Aurora Häyrisen kanssa 1880-luvulla. Benrndt Broms oli nimismiehenä Hirvensalmella 1881-1884, kuten useimmat sukunsa miehet ennen häntä ja hänen jälkeensä. Paikkakunnalla nimismiehiä ryhdyttiin kutsumaan rahvaan keskuudessa " promseiksi "
Berndt Broms siirtyi Hirvensalmelta Mäntyharjun nimismieheksi vuonna 1884. Tuolloin hän vaihtoi virkapaikkaa isänsä A.F Bromsin kanssa. Mäntyharjulaiset asettivat ehdoksi, että uusi nimismies siirtyisi asumaan kirkonkylälle, josta Berndt Broms vuokrasi tontin ja rakensi talon aivan apteekkari Domanderin ja kunnallisneuvos Kyanderin naapuruuteen.
Muutoinkin Berndt Broms ehti tekemään kaikenlaista. Hän mm. kirjelmöi 1890-luvulla kuvernöörille ja vaati kirkonkylällä sijainneen hautausmaan käytön lopettamista, sillä " haudoista valui myrkyllistä ainetta Pyhäveteen ", josta Kirkonkylän asukkaat ottivat aikaisemmin talousvetensä . Senaatti ei kuitenkaan suostunut esitettyyn pyyntöön. Vuoden 1918 sodan aikana Berndt Broms oli puolestaan perustamassa paikkakunnan suojeluskuntaa ja joutui sodan aikana myös vangituksi. Mäntyharjun nimismiehenä hän toimi aina vuoteen 1924 asti. Bromsin fennomaniasta on todisteena mm. se, että hän muutti myöhemmin sukunimensä Paarmaksi.
Vuonna 1911 Berndt Broms joka toimi Säästöpankin hallituksen puheenjohtajana, lupasi myydä talonsa pankille. Bromsin talossa pankki toimi kuusi vuotta. Sinä aikana valmisteltiin oman pankkitalon rakentamista pihapiiriin. Piirustukset teki rakennusmestari K.Karppinen. Talon valmistuttua Bromsin talo vuokrattiin kunnalle sairaalaksi, mutta sitä ennen talossa ehti toimia myös posti. Pankki oli auki ainoastaan lauantaina oli muutenkin vielä aika vaatimaton laitos. Esimerkiksi vuonna 1890 pankilla oli yhdeksän tallettajaa ja talletuksia yhteensä 500 markan edestä. Vuonna 1937 pankki päätti rakentaa sivukonttorin asemanseudulle. Säästöpankki osti tontin ja rakennus rakennettiin rakennusmestari Oskari Hallilan piirrustusten pohjalta. Toiminta uudessa toimipisteessä alkoi kolme päivää ennen talvisodan syttymistä. Tässä vaiheessa sivukonttoriksi aiottu rakennus olikin saanut pääkonttorin aseman. Kirkonkylän toimipisteen kirjat siirrettiin pääkonttoriin ja pankkitoiminta lopetettiin kirkonkylällä. Vuonna 1943 rakennus vuokrattiin kunnalle, joka vuotta myöhemmin myös osti rakennuksen.